Sıkça Sorulan Sorular

Her insanın hayatında zaman zaman sorunlar olabilmekte ve kişiler tarafından bireysel olarak çözülebilmektedir. Bazı durumlarda ise bu sorunlar günlük işlevleri yerine getirmeyi zorlaştırabilir ve semptomlara sebep olabilir. Sorunlar, günlük akışa ve ilişkilere zarar vermeye başladığında bir uzmandan destek almak gerekir. 

Bununla birlikte bireyleri rahatsız eden sadece sorunlar olmayabilir. Stres, kaygı, öfke, umutsuzluk gibi duygular; tekrar eden düşünceler veya paylaşılamayan yaşantılar, kendini ve çevreyi tanıma, analiz etme ve geliştirme isteği gibi konular da psikoloğa başvuru sebepleri arasındadır.

Psikologlar psikoloji lisans bölümü mezunu ruh sağlığı çalışanlarıdır. Duygu, davranış ve bilişsel işlevlere yönelik çalışırlar. Psikiyatristler ise tıp fakültesi mezunudur ve ilaç yazma yetkisine sadece psikiyatristler sahiptir. 

Psikoterapi ve ilaç kullanımı farklı alanlardır. Psikoterapi sürecinde, ilaç desteği alınması gerekiyorsa psikiyatri desteği sürece eklenir ve her iki ruh sağlığı uzmanı çalışmalarına ortak devam edebilir.

Terapi, danışan ve danışmanın ortak yürüttükleri bir süreçtir. Terapi süresi danışanın ihtiyaçları ve danışmanın kullandığı ekole göre farklılık gösterir. Terapi için başvurulan problem ve bu problemin ilerleyiş şekli, motivasyon, bireysel özellikler etkili olmaktadır. Bireysel seanslar ortalama 50 dakika sürmekte ve haftada bir gün yapılmaktadır. Fakat danışanın durumuna göre seans sıklığında değişiklikler yapılır.

Danışan her zaman terapiyi bırakma hakkına sahiptir. İlk görüşmede süreç hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Online terapi ve yüz yüze terapi arasındaki temel fark seansların gerçekleştirildiği ortamdır. Yapılan araştırmalar online terapilerin yüz yüze terapiler kadar verimli olduğunu göstermektedir. Seans süreleri ve seans yapısında değişiklik uygulanmamaktadır.

alierengoktas